07.03.2014 13:06

Zpravodaj Asociace zdravotně postižených, smíšená organizace Kopřivnice I/2014

Zpravodaj I 2014.doc (365568)

Plán činnosti na I. pololetí 2014 
 

 

Leden

-  
    Soutěž v šipkách o putovní pohár AZP 25.01. v 9 hodin v klubovně

                       Únor

-         Soutěž v bowlingu 22.02. v Závišicích

-         Zabijačka na Fojství v Kopřivnici

                    Březen

-         Výlet a posezení ve Štramberku

-         Výroční členská schůze AZP 28.03. v 16 hodin v Katolickém domě v Kopřivnici

                    Duben

-         Zájezd do Polska 09.04.

-         Zájezd na výstaviště Flora Olomouc 25.04.

                    Květen

-         XVII. ročník Sportovních her zdravotně handicapovaných dětí a dospělých, Memoriál Petra Douska 16. - 17.05.

-         Vycházka na Puntík do Rybí 31.05.

           Červen

-         Smažení vaječiny v zahradě restaurace Pod Kaštany 14.06.

-         Zájezd do Kroměříže 20.06.

Termíny výborových schůzi za účasti důvěrníků:

         6. ledna,  3. února,  3. března,  7. dubna,  5. května,  2. června (výbor v 15 hodin, důvěrníci 15.30)

 

V průběhu měsíce ledna budou důvěrníci vybírat od členů příspěvky na rok 2014 v hodnotě 100,- Kč.
Nahlaste veškeré změny  - OP, ZTP, ZTP/P, bydliště atd. – z důvodu aktualizace kartotéky.

 

     PF 2014

 

   

Pevné zdraví a mnoho elánu, optimismu a schopnosti být nad věcí Vám do nového roku za celý výbor Asociace přeje

 

Irena Kučerková

Jubilanti

 

55 let         Eva Petrášová

 

60 let         Stanislava Čeladníková, Svatava Lepková

 

65 let         Josef Divín, Zdeňka Filipcová, Jana Chudějová, Radomír Kopeček, Jiří Macháček, Anna Macháčková, Zdenka Pavelková

 

70 let         Zdeňka Gzylová, Jodef Hamalík, Marta Heraltová, Marie Hruškovská, Štefan Martinko, Marta Nalerajová

 

75 let         Ludmila Dřímalová, Jarmila Kociánová 

 

80 let         Marta Bortlová, Vlasta Hyklová, Drahomíra Poláchová, Anežka Strnadlová

 

85 let         Jarmila Burdová  

 

.

Senior slevenku lze zakoupit a využít také v Kopřivnici

 

Kopřivnické informační centrum zahájilo prodej Senior slevenek. Jedná se o kartičky, díky nimž mohou lidé starší 55 let získat řadu slev a výhod například v oblastech zdravotnictví, lázeňství, kultury, sportu či cestování. Slevu na své služby již nabízí více než tři sta poskytovatelů a jejich počet neustále roste. Například Regionální muzeum v Kopřivnici mohou držitelé karty navštívit se 40% slevou.


Projekt, jehož nositelem je Krajská Rada seniorů Moravskoslezského kraje, vznikl v polovině letošního roku a má celostátní ambice: „Senior slevenka je projekt zajímavý nejen pro držitele karty, ale také pro poskytovatele slev. Starším lidem přináší vítané finanční úspory a pro podnikatele může být zase impulsem k oživení poptávky. Zapojují se do něj nejen firmy a organizace z našeho kraje, ale postupně i z celé republiky. Velmi významným poskytovatelem se staly například České dráhy, které seniorům poskytují výraznou slevu při nákupu roční In-karty. V Kopřivnici teprve začínáme, ale budeme oslovovat další salóny, řemeslníky, lékárny i jiné partery ze všech oblastí života dříve narozených,“ uvedl autor projektu Ivan Sekanina s tím, že kromě slev se mohou majitelé karet těšit také na různé soutěže a aktuální informace o seniorském dění.

 
Senior slevenky se prodávají na kontaktních místech v několika městech kraje, přičemž jedním z nich je Informační centrum Kopřivnice. Cena karty je 100 korun při osobním odběru a o 10 korun více v případě zaslání poštou. Kromě seniorů si mohou Senior slevenku zakoupit a využívat rovněž lidé těžce zdravotně postižení (ZTP/P) bez věkového omezení, kteří ji pořídí za 30 korun. Senior slevenka platí do konce roku 2014. Bližší informace nalezete na www.seniorslevenka.cz.

 

 

Pochoutky, které vám uberou roky

 

Toužíte po mladším vzhledu, pevné a zdravě vypadající pokožce a vypnuté pleti? K tomu dopomohou potraviny, se kterými se běžně setkáváte třeba v ledničce, ale i v nabídkách obchodních řetězců. Možná vás to překvapí, ale na spoustě z nich si dokonce můžete i dobře pochutnat.

 

Pomeranče

 

Oranžový zázrak, stejně jako jiné citrusové plody, obsahuje skutečně vysoký obsah vitamínu C, který aktivně bojuje proti stárnutí kůže a chrání ji před okolními vlivy. Také se podílí na rychlém hojení ran, tělo nabíjí energií a posiluje imunitní systém.

 

Rajčata

 

Červené barvivo lykopen je velmi silný přírodní antioxidant, který funguje na principu doopravdy funkčního opalovacího krému. Rajská jablka chrání kůži před slunečním zářením, a to jak z venku, tak i zevnitř.

 

Hnědá rýže

 

Tmavá rýže se od bílé liší množstvím slupek. Obsahuje zrnko po zrnku spoustu vitamínů a minerálů. Je skvělým zdrojem vlákniny, která má důležitý vliv na trávicí ústrojí a snižuje riziko rakoviny tlustého střeva.

 

Špenát

 

Pokud si připravíte salát ze špenátových listů, prokážete službu svým kostem, kloubům, ale i prohlubujícím se vráskám v obličeji. To vše díky kolagenu, kterého má tento list na rozdávání.

 

Losos

 

Pigment, díky kterému je rybí kůže růžová, je nepřítelem volných radikálů. Právě astaxanthin bojuje proti poškozování buněčné membrány a stárnutí pleti.

 

Hořká čokoláda

 

Pokud chcete potěšit své chuťové pohárky, svěřte se tmavé čokoládě. Do těla se vám tak dostanou flavonoidy (obsažené v kávových bobech), které jsou jedny z nejbohatších na antioxidanty.

 

Avokádo

 

Tajemství krásných, pevných a lesklých vlasů se skrývá v avokádu. V jeho dužině je totiž velké množství vitamínu E, který působí blahodárně nejen na naši krásu, ale i na sexuální výkonnost a srdeční vady.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaroslav Ježek

Za zakladatele moderní české hudby je považován skladatel Jaroslav Ježek (1906-1942). Jeho veselé a ... (1. tajenka) jsou dodnes slyšet v nejrůznějších úpravách ... (2. tajenka) - Tři strážníci, Babička Mary, Bugatti step - byly původně určeny pro scénu Osvobozeného divadla, ale i dnes jsou stále oblíbené. Ježek byl i autorem filmové a symfonické hudby (Sonáta pro klavír či Dechový kvintet).

Křížovka 310

 

 

VODOROVNĚ: A. Italské víno; jihoamerická step. - B. 2. tajenka. - C. Kůra; německá řeka; články; vysoké karty. - D. Bečka; řadová číslovka; šikmé výtahy; omyl. - E. Starořímské mince; přirozená soda; slezské město; dvojzpěv. - F. Značka nitu; představený kláštera; posvátná; diamantový prášek; včelí sídlo. - G. Kout; mravouci; básník; SPZ Blanska. - H. Epopej; junioři; přechod; špička. - I. Vzorec karbidu tantalu; staroindický básník; květenství; lisy. - J. 1. tajenka. - K. Činit temným; stávat se statným (řídce).

 

SVISLE: 1. Tiskopis. - 2. Topinka; mlha. - 3. Německá platidla; vaječná buňka. - 4. Kanadský zpěvák; kopřivokvětá rostlina; planetka. - 5. Matka Romula a Rema; rozrývat pluhem; římských 4000. - 6. Sklidit česáním; technická kyselina olejová. - 7. Chuť; kmeti. - 8. Lenivá; vejcovod. - 9. Indický chléb; určený ke spaní; spraš (zastarale). - 10. Bíti; přípravek k mazání. - 11. Záludná; potřeba oráče. - 12. Černomořské lázně; čedič. - 13. Jednotky jasu; cukrářské pečivo; titul muže. - 14. Zrak; Indoevropan; pyšně. - 15. Kostra; přeřeknutí. - 16. Výtažek z bylin; zešikmení (řídce). - 17. Vaječná jídla.

Pomůcka: Amaru, ape, Ate, Eine, skipy.

 

Tajenka křížovky bude slosována na výroční členské schůzi 28. března v Katolickém domě v Kopřivnici.

—————

Zpět


Kontakt

Asociace zdravotně postižených, smíšená organizace Kopřivnice, z.s.

Sokolovská 393
742 21 Kopřivnice



Napsali o nás

13.05.2016 13:13

Rádio Impuls Do Kopřivnice se po roce sjedou handicapovaní sportovci

Celý článek

—————

27.05.2015 19:14

Kopřivnické noviny číslo 20/2015 ze dne 21.05.2015

Celý článek

—————

21.05.2015 19:00

Novojičínský deník 18.5.2015

Celý článek

—————

18.05.2015 18:52

Novojičínský deník 15.5.2015

Celý článek

—————

18.05.2015 18:45

Mladá fronta DNES 15.5.2015

Celý článek

—————

Všechny články

—————


Provoz těchto stránek podporuje město Kopřivnice www.koprivnice.cz www.koprivnice.org www.lasska-brana.cz