21.05.2015 19:00

Novojičínský deník 18.5.2015

Zdravotně postižení bojovali i letos na sportovních hrách

 

Nejsou jiní, jen mají oproti zdravým lidem handicap. Bojovat však umí stejně.
Sportovních her zdravotně postižených dětí a dospělých v Kopřivnici se zúčastnily na dvě stovky soutěžících.
 
Kopřivnice – Letošní ročník Sportovních her zdravotně postižených dětí a dospělých, který se uskutečnil v sobotu 16. května na prostranství před kopřivnickým kulturním domem a v jeho útrobách, byl již osmnáctý. Soutěžící se utkali například v závodech na invalidních vozících, v hodu míčkem, ale také v šipkách, minikuželkách či ve střelbě ze vzduchové pušky. „Nejlépe mi šly výjimečně jízdy, protože ostatní nestíhali, a mile mě překvapil i hod granátem,“ usmíval se Rostislav Svoboda z Kopřivnice , jenž dodal, že v doplňkových disciplínách „plave“, jen střelbu ze vzduchové pušky prý měl lepší.
 
To dvojici dalších účastníků výsledky až tak moc nezajímaly. „Hodně se nám tady líbí, máme tu hodně kamarádů,“ uvedli Vojtěch Rozehnal z Jindřichova na Bruntálsku a Miloslav Žaža z Jeseníku. „Líbí se mi tady a rád jezdím i do Hrabyně, kde máme kamarády a kamarádky,“ dodal Vojtěch Rozehnal, který poznamenal, že prý už třikrát utekl invalidnímu vozíku a dokázal se postavit na nohy. Stejně jako jemu se i jeho kamarádovi Miloslavu Žažovi nejvíce líbila atmosféra akce. Tu umocňovalo příjemné slunečné počasí. Také díky němu byl počet účastníků hodně vysoký, sjelo se jich 195. „Přijeli z Hrabyně, z Kladna, z Prahy, z jižní Moravy. Chybí účastníci ze Slovenska, jejichž jedna pravidelná účastnice se musela kvalifikovat na olympiádu, takže mají nějaké závody v Polsku,“ uvedla organizátorka akce Ilona Mazalová.
 
Disciplín bylo letos více, než bývalo. „Vedle tradičních disciplín, jako byly hody nebo rychlostní soutěže, jsme to museli rozšířit o volnější disciplíny. Loni, když lilo jako z konve, jsme museli dát všechny disciplíny do kulturního domu, kde se nemohlo střílet lukem, házet míčkem a podobně. A to strašně zamíchalo pořadím. Ti nejlepší pak třeba zůstali mimo a dopředu se nám dostala například i čtyřiasedmdesátiletá žena,“ vysvětlila Ilona Mazalová.
Celé dopoledne se o dobrou náladu starala také country skupina Kondoři, odpoledne měli účastníci volno a pak je čekal country večer s předáváním ocenění nejlepším.
 
Letošní ročník se uskutečnil již asi počtvrté jako Memoriál Petra Douska. „Je to vzpomínka na bývalého předsedu Asociace zdravotně postižených, sdružení Kopřivnice, na člověka, který tyto sportovní hry založil a dal tomu takový velký rozměr,“ uzavřela Ilona Mazalová.

—————

Zpět


Kontakt

Asociace zdravotně postižených, smíšená organizace Kopřivnice, z.s.

Sokolovská 393
742 21 Kopřivnice



Provoz těchto stránek podporuje město Kopřivnice www.koprivnice.cz www.koprivnice.org www.lasska-brana.cz