03.05.2012 12:40

Kopřivnické noviny číslo 21/2003 ze dne 29.05.2003

Celostátní hry zdravotně postižených

 

 

K o p ř i v n i c e (ili) -Na 6. ročník Celostátních her zdravotně postižených v Kopřivnici se o tomto víkendu sjely bezmála tři stovky účastníků. V sobotním dopoledni se soutěžilo v běhu a jízdě, ve slalomu, v elektrických šipkách, v hodu granátem, koulí a oštěpem, ve střelbě ze vzduchovky a pv etangu.

Páteční odpoledne pak patřilo plavání a malému společenskému setkání na internátech, kde byli účastníci her ubytováni.

Každý ročník her zdravotně postižených provází slunečné počasí, nemalá podpora městského úřadu, štědrá ruka sponzorů a obětavost pořadatelů. Výsledkem je pak spokojenost soutěžících a dobrý pocit těch, kteří se na realizaci her podíleli.

Soutěžící si mezi sebou rozdělili 126 cen, osmašedesát dětí z Dětských center z Kopřivnice, Nového Jičína a Přerova dostaly odměny všechny bez rozdílu. Za mimořádný sportovní výkon byla odměněna šestice závodníků, kteří navzdory svému postižení podali výkon hodný obdivu a uznání.

Samotní účastníci nešetřili slovy chvály na sociální zařízení pro vozíčkáře, které bylo Městským úřadem v Kopřivnici vybudováno na internátech. „To byla jediné, co k dokonalému zázemí her chybělo,“ nechala se slyšet pražská účastnice soutěží, která přijíždí pravidelně. Investice do zařízení nevyjde na prázdno. Přes časopis Vozíčkář bude bezbariérové ubytování nabízeno veřejnosti.

O zahájení her se postaral Městský dechový orchestr Kopřivnice s vystoupením mažoretek. Soutěžní klání pak oživilo vystoupení skupiny historického šermu Allegros. Děti měly možnost bezplatné jízdy na koních, novinkou byla možnost namalování klaunovského či zvířecího obličeje Janou Vašicovou z Půjčovny kostýmů Kašpárek.

Únava, vyčerpání, ale i nezměrná radost se zračily z tváří většiny soutěžících. „Rozhodně tady nejde o to, jestli vyhraju, ale jsem rád, že se zase můžu potkat se svými přáteli,“ nechal se slyšet Kamil Lichý z Hrabyně. K tomu se přidala Alena Sroková, která na adresu pořadatelů nešetřila děkovnými slovy. Sportovní výsledky jsou uvedeny na straně osm.

A jak letošní ročník viděl předseda pořádající Asociace zdravotně postižených smíšené organizace Kopřivnice Petr Dousek? „Rok od roku je náročnější sehnat dostatek finančních prostředků, oslovujeme stále více sponzorů. Ale když se nám pak dostane tolika pochval ze všech stran, už začnu plánovat další ročník,“ svěřil se Dousek, který by se do tak náročného podniku pustil, i kdyby neměl žádnou podporu.

Krásným způsobem vystihla setkání se zdravotně postiženými na pátečním večírku Marie Janková: „To jsou takové Lurdy v malém. Člověk při setkání se zdravotně postiženými sám zapomene na své bolesti, které ve srovnání s jejich údělem mají banální rozměr. Je to zkrátka balzám na duši pro všechny zúčastněné.“ Její slova jen potvrzuje skutečnost, kdy nejeden z účastníků při tanci nepotřeboval berle, bez kterých se jinak neobejde.

 

—————

Zpět


Kontakt

Asociace zdravotně postižených, smíšená organizace Kopřivnice, z.s.

Sokolovská 393
742 21 Kopřivnice



Provoz těchto stránek podporuje město Kopřivnice www.koprivnice.cz www.koprivnice.org www.lasska-brana.cz